Az emberiség véletlenül létrehozott egy védőburkot a Föld köré

A NASA a héten jelentette be, hogy egy mesterséges védőbuborékra találtak a Föld körül. A mesterségest úgy kell érteni, hogy az emberiség tevékenyen hozzájárult a létrejöttéhez, igaz, nem szándékosan.
A buborékot az okozza, ahogy egyes földi rádiókommunikációs hullámok összeakadnak a Nap felől érkező
nagyenergiájú részecskesugárzással.
Az így létrejött mesterséges burok olyan potenciálisan veszélyes űr időjárásbeli jelenségektől védheti a Földet, mint mondjuk a flerek és egyéb naptevékenységek, melyek komolyan károsíthatják az integrált áramköröket, különféle szenzorokat vagy a napelemeket is.
Nem ez az egyetlen védőburok, ami a földi élet megóvására alkalmas, a magnetoszféra például remek védelmet nyújt a napszelek ellen. De a most felfedezett burokban az az izgalmas, hogy emberi tevékenység következtében jött létre.
Nem minden rádióhullám segíti a burok működését, kifejezetten a tengerek mélyén haladó tengeralattjárókkal való kommunikációra használt nagyon alacsony frekvencia, a VLF hullámai azok, melyek a légkörön túl jutva képesek összeakadni a a Nap felől érkező részecskesugarakkal. És időnként előfordul, hogy ebből az interakcióból egy gát jön létre, ami védelmet nyújthat a veszélyes kozmikus energiákkal szemben.
A buborékot a Van Allen sugárzási öv alaposabb megismerésére 2012-ben elindított misszió során fedezték fel. Az öv létezését 1958-ban bizonyították amerikai csillagászok, de a létezését már évszázadok óta feltételezték. Ez a kettős sugárzású, nagy energiájú részecskéket tartalmazó töltött zóna körbeöleli a Földet, és csapdába ejti a napszél részecskéit, lehetővé téve ezzel az élet ma ismert formáját a bolygón.
A NASA kutatói most azt állítják, hogy a felfedezett mesterséges burok külső pereme szinte pontosan a Van Allen öv belső pereménél fekszik, ami arra utal, hogy a VLF hullámok képesek voltak a részecskéket távolabb tolni a Földtől. Műholdadatok alapján azt látni, hogy az öv belső pereme mostanra sokkal távolabb került a Földtől, mint ahol a hatvanas években helyezkedett el, amikor még jóval kevesebb VLF-továbbítást használt az emberiség. Azaz a gyanú szerint amíg nem használtuk ezt a frekvenciát, a sugárzási öv közelebb lehetett a Földhöz.
A NASA honlapján arról írnak, hogy a VLF-hullámok további tanulmányozása lehetőséget teremthet arra, hogy rájöjjünk, hogyan lehet a felesleges-káros sugárzás mértékét csökkenteni a Föld környezetében.
A felfedezés azért is említésre méltó, mert az emberiség az elmúlt pár ezer évben óriási mértékű átalakításokat hajtott végre ezen a bolygón és a légkörében, de ilyen messzire eddig nem nagyon sikerült beavatkoznunk. Az Atlantic cikke kitér arra is, hogy a szándék azért megvolt: a hatvanas években az amerikai hadsereg rézhuzalok feljuttatásával próbált meg mesterséges védelmet építeni a Föld köré, hogy ezzel védjék a kommunikációs rendszerüket a napkitörésekkel (és a szovjetekkel szemben). De az a misszió teljes kudarcba fulladt. (via NASA, Atlantic)
forrás: 444.hu


Nincsenek megjegyzések: