Halott csecsemők kísérletekben való felhasználása

Az ötvenes években halott csecsemőkön végeztek nukleáris kísérleteket - állítja egy amerikai egyetem szóvivője. A University of Chicago képviselője, Larry Arbeiter szerint a
kísérletek akkoriban szükségesnek tűntek, ám a halva született vagy születés után meghalt csecsemők holttestét a szülők engedélye nélkül, mintegy kísérleti anyagként továbbították Ausztráliából.

A kutatások 1955-ben kezdődtek el, amikor Dr. Willard Libby, a University of Chicago kutatója kutatási célokra felhasználható holttesteket keresett. A tudós a radioaktív csapadék hatását szerette volna vizsgálni. Abban az időben nem nagyon törődtek az engedélyekkel, ám a kísérletek "létfontosságúak" voltak. A cél ugyanis az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra annak érdekében: csökkentse a föld fölött végzett nukleáris kísérletek számát.

"A kutatókat aggodalommal töltötte el a stroncium 90-es izotópja (az adott elem izotópjának atommagja azonos számú protont ám eltérő számú neutront tartalmaz, és így magkémiai tulajdonságaiban különbözik), amely erősen sugárzó hatású, és amely a legveszélyesebb összetevője a radioaktív csapadéknak. Gyanítom, hogy az ötvenes években mind az Egyesült Államokban, mind pedig Ausztráliában felboncolták a kísérleti alanyként felhasznált csecsemőket, majd a kórházakban kidobták őket. Mindezek mellett a velük való kísérletek nagyban hozzásegítették a tudósokat ahhoz, hogy megértsék azt, hogy a különböző sugárzások hogyan hatnak az élelmiszerekre. Az ötvenes években még nem voltak megfelelő berendezések a kutatók birtokában arra vonatkozóan, hogy kimutassák, mennyi káros, radioaktív anyag kerülhet bele egy ember szervezetébe. Az egyetlen
módszer az volt, hogy az emberi testet elhamvasztották és a hamvakat Geiger- Müller számlálóval vizsgálták" - állítja Arbeiter.

Az ausztrál egészségügyi minisztérium szóvivője, Michael Wooldridge bejelentése szerint a kormány nyomozást folytat annak kivizsgálására, hogy a US Department of Energy (amerikai energiaügyi minisztérium) által szervezett kísérletekben is részt vettek-e ausztrál csecsemők.


forrás: babanet.hu

Nincsenek megjegyzések: