Meghalt Otto Warmbier, az Észak-Koreából kómában hazaszállított amerikai egyetemista

A 22 éves Otto Warmbier a cincinnati kórházban hunyt el délután. Ezt szülei adták hírül. Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt,
ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. Ezért letartóztatták és "államellenes bűncselekmény" vádjával tizenöt évi kényszermunkára ítélték.
Tizenhét hónapi fogva tartás után, a múlt héten - az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának phenjani egyeztetései után - hozták őt vissza az Egyesült Államokba, éber kómában. A hivatalos észak-koreai álláspont szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg és az altatótól esett kómába.
Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!
Az amerikai orvosok azonban megállapították: szervezetében nyoma sem volt botulizmusnak, súlyos idegi sérüléseket szenvedett és agysejtjeinek nagy többsége elhalt. Az orvos csoport jelentése vegetatív állapotban lévő agyhalottnak minősítette a fiatalembert.
Otto Warmbier édesapja a múlt hét csütörtökön, a fia hazaszállítása után tartott sajtóértekezletén azt mondta: a fiát brutálisan megverték és nem sokkal az ítélethirdetés után,  2016 márciusában kómába esett.
Susan Thornton,  az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn - még Warmbier halálhírének bejelentése előtt - azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.
Donald Trump a Szilícium-völgy nagy informatikai vállalatainak vezetőivel tartott megbeszélést a Fehér Házban, amikor közölték vele Warmbier halálhírét. Az elnök rövid rövid nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát.
"Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele" - fogalmazott.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: