Neil deGrasse asztrofizikus véleménye az idegen életről

Neil deGrasse Tyson a világ egyik legelismertebb asztrofizikusa arra a kérdésre, hogy van-e élet a Földön kívül az alábbit válaszolta:

Rengeteg kutatáson vagyok már túl, és sokat
tapasztaltam a tudományos eredmények terén. Ezekből pedig az olvasható ki, hogy nagyon valószínűtlen az, hogy csak és kizárólag a Földön fejlődött volna ki az élet.

Hidrogén, oxigén, nitrogén, szén, amelyekből felépültünk  a kezdetek kezdetén, máshol is fellelhető. Bármi is történt a Földön annak idején, az nem egy egyedülálló dolog volt, hanem egy olyan folyamat, mely az élet építőkockáinak jelenlétéből adódott.

Egyre több helyet ismerünk ma a világegyetemben, ahol ezek az építőkockák jelen vannak.
A szén és más elemek ugyanis nem ritkák az univerzumban, sőt, szinte minden szegletében jelen vannak, akárcsak a többi elem. Több tucat bolygót találtak már, ahol jelen voltak az élet építőelemei egyszerre, vagyis ott már megkezdődhetett, vagy talán ki is alakulhatott valamilyen fajta élet.

Az univerzum ráadásul minimum 14 milliárd éves,  de egyes becslések szerint ennél is régebbi. Ez pedig azt jelenti, hogy elég ideje lehetett más világokban is kifejlődnie az életnek.

Talán a világegyetem másik végében több olyan civilizáció is létezhet, mint a miénk csak még nem tudtuk felvenni velük a kapcsolatot.

JOY-NAPOK! 20% kedvezmény 3 db termékre
Amikor azonban arról van szó, hogy ufók látogatják a bolygónkat, már sokkal kevésbé van meggyőzve az asztrofizikus.

Szerinte az ufó észlelések mindig is gyenge bizonyítékokat szolgáltattak, és ez az, ami még mindig hiányzik ahhoz, hogy a tudomány komolyabban foglalkozzon a kérdéskörrel.
Szerinte ugyanis a tanúvallomások neme elegendők és tudományos nézetek szerint pedig nem is fogadhatók el, mint bizonyíték.

"Nem azt állítom, hogy nincsenek..." - tette hozzá ugyanakkor.

Azon a véleményen van inkább, hogy számtalan esetben, az ufó estek legalább kétharmadáért valójában félrenézett lentikuláris - azaz lencse - felhők a felelősek, melyeket ufóknak, repülő csészealjaknak, és hatalmas anyahajónak néznek az emberek.


Nincsenek megjegyzések: