Reméljük, nálunk nem fajul idáig a plakátharc, és Magyarországon sosem járhat így egy turista

A helyszín Észak-Korea. Még 2016 márciusában ítélték el az amerikai Otto Warmbiert, aki egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott el Kim Dzsongun birodalmába.
A 22 éves, virginiai egyetemi
hallgató a csoport elutazása előtti estén leszedett egy propagandaplakátot a falról, hogy eltegye emlékbe. Ezért azonban elfogták, és “államellenes cselekedetért” 15 év börtönre és kényszermunkára ítélték.
Végül 17 hónap letöltése után a héten szabadulhatott, azonban egy éve kómában van. Az észak-koreai hatóságok szerint a fiatalember botulizmusban megbetegedett, és az után esett kómába, hogy altatót kapott. A szülők a magyarázatot nem hiszik el, ráadásul fiuk állapotáról nem kaptak információt.
Fred Warmbier, Otto apja az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a fia “rossz állapotban van”. Az őt kezelő kórház szóvivője szerint a fiú állapota stabil, de “súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett”.
Az észak-koreai hatóságok humanitárius megfontolásokra hivatkozva bocsátották szabadon Otto Warmbiert, aki egyébként már 2016 márciusában nyilvánosan “megbánta bűneit”, és a koreai nép bocsánatáért esedezett. A családnak Trump elnök is együttérzését fejezte ki.



Nincsenek megjegyzések: