Az Air Canada pilótája majdnem tragédiát okozott

Egy kanadai pilóta hibája akár a világ legnagyobb légiközlekedési katasztrófájához vezethetett volna a San Franciscó-i repülőtéren: az Air Canada Torontóból érkező menetrend szerinti járata helyi idő
szerint péntek éjfél előtt nem az ilyenkor szokásos futópályán akart leszállni, hanem a gurulóútra, ahol négy darab utasokkal teli repülőgép várakozott. A pilótának  az
irányítótorony az utolsó pillanatban szólt óriási tévedéséről.
Az Air Canada járatát az irányítótorony egy újabb megközelítésre utasította, miután az eredeti leszállópályával párhuzamos gurulópálya irányába állt gépével a pilóta, és ennek a megközelítését kezdte meg az ereszkedés során – közölte a múlt pénteki történések kapcsán a The Mercury News nevű amerikai híroldal.
Mint írják, sok ember szerencséjére a torony még időben észrevette a kanadai Airbus rossz irányzékát, és még épp időben értesítették a pilótát, aki így később szerencsésen letette a gépét. Ahogy az alábbi grafikán látszik, nincs nagyon messze egymástól az érintett gurulópálya (Taxiway C) és a kifutó.
Azonban ha nem veszi észre a hibát a légi irányítás, akkor repülőgépével négy, utasokkal teli másik gépbe csapódott volna, ami az eset kapcsán megszólaló Ross Aimer repülésbiztonsági szakértő szerint a légi közlekedés eddigi legnagyobb katasztrófájához vezethetett volna.