Orbán teljes körű ellenőrzést szeretne szerezni a regionális médiában

A Népszabadság - magyar ellenzéki újság-  bezárása a médiától a kormánytól független média gyengülésének szimbólumává vált. Ebben jelentős szerepet játszott Heinrich Pecina vállalkozó aki eladta magyarországi regionális médiumait, Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként funkcionáló  Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cégnek. A "Népszabadság", a legnagyobb ellenzéki kritikus újság volt.
A nagy puccs azonban nem a "Népszabadság" megvásárlása volt, hanem az hogy ebben a tranzakcióban a regionális média jelentős része hirtelen kormány közelivé vált.
Most Pecina ismét a magyar médiapiacon van és ismét a regionális újságokat vásárol.  
Olyan lapokról van szó, mint az  „Észak-Magyarország”, a
„Hajdú-Bihari Napló” és a „Kelet-Magyarország” melyek eladási példányszáma  együtt naponta mintegy 100.000 példány, ami nagyon sok.
Ez a médiacsomag két román lapot is tartalmaz (magyarlakta területeken). Ezek: a "Jurnal Bihorean" és a "Jurnal Aradean".
Vajon a médiák megvásárlása azt jelenti-e, hogy hamarosan egy kormányorientált oligarchához kerülnek? Orbán most még több támogatót kap a szomszédos Romániában? Stratégia a 2018-as választások előtt?
A kormányhoz közelálló bankok (az MKB és a Magyar Takarékpénztár szövetség) nyújt hitelt az újságok megvásárlásához. Világos, hogy a kormány stratégiája, hogy a magyarországi regionális médiát a 2018-as választások előtt a lehető leghamarabb ellenőrizzék. Két másik regionális lap, a „Kisalföld” és a „Délmagyarország” is a kormány ellenőrzése alá kerül. Az Orbán bérenc filmmágnás és kaszinó üzemeltető Andy Vajna már megvásárolta a TV2 televíziós csatornát is.

Magyarországon az emberek  többnyire állami vagy állami irányítású televíziókból és a nyomtatott regionális médiából tájékozódnak.
A média sokfélesége az elmúlt években drámaian csökkent a nyomtatott piacon. A digitális médiában is erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a legnagyobb online portálokat a kormányzati gondolkodású kezek kapják. Ugyanígy egy másik kritikus hírportál az Origo is részévé vált ennek a médiarendszernek. A cég Matolcsy Ádám tulajdonába került, aki  Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy  Györgynek a fia.


A nyomtatott sajtó ágazatban még megmaradt ellenzéki lapok a balliberális „HVG”, és a bal oldali „Népszava”, valamint a konzervatív „Magyar Nemzet”, és a „Heti Válasz”.  A Televíziós  ágazatban az ATV, a Simicska tulajdonában levő Hír Tv és valamilyen szinten az RTL Klub maradt a reális hírszolgáltatók.
forrás:dipresse.com