A Szfinx "életkorát" több, mint 10 ezer évre datálják

A geológusok szerint a Szfinx jóval régebbi, mint ahogyan azt napjainkban állítják az archeológusok. Az egyiptológusok szerint ez az alkotás i.e. 2500-ból származik. Más tudósok viszont jóval előbbre datálják a keletkezését, kb. i. e. 10500-ra. Egyes tudósok állítják, hogy a gízai piramisok sem a fáraók síremlékei, hanem az Orion -öv három csillagának 15 millió tonnányi precíz térképe. Rober Bauval és Graham Hancock szerzőpáros  "A Szfinx üzenete" c. könyvben új elméleteket fogalmaztak meg a
Szfinx keletkezésére vonatkozóan.
Az Egyiptomban uralkodó időjárási viszonyok segíthetik a tudósokat a Szfinx és a piramisok korának meghatározásában. A Szfinxen ugyanis olyan eróziók láthatóak, melyeket a víz okozott. Márpedig olyan időjárási körülmények, melyek ezeket az elváltozásokat létrehozták utoljára 12 ezer  évvel ezelőtt sújtották Egyiptomot. Ha sikerül igazolni ezt a teóriát, sutba dobhatjuk a civilizációk történetéről alkotott kronológiát. Ha Westnek igaza van és a Szfinx testén levő eróziós elváltozásokat nem a szél és a homok okozta, - ahogyan az egyiptomiak tartják - akkor a Szfinx már i.e. 10 ezer körül keletkezett. Ez pedig, ha elfogadásra kerül az egész történelmünket megváltoztatná.
Nem véletlen tehát, hogy az egyiptomi tudósok és a kormány is akadályokat gördítenek a kutatások elé. Hawass híres egyiptológus szinte kirugdosta a külföldi kutatókat Egyiptomból, amikor a Szfinx alatt járatokat és egy nagyobb téglalap alakú kamrát fedeztek fel. Nem beszélve arról, hogy a kutatók a területen még ősibb építményekre is bukkantak, melyet az atlantisziak emelhettek. Az egyiptomi óbirodalom kora kora i. e. 2700 és 2200 közé tehető.
Felmerül a kérdés, hogy akkor ki építette a piramisokat és a Szfinxet. Ez a nagy kérdés csak akkor fog kiderülni, ha engedélyezni fogják a további kutatásokat a Szfinx alatti kamrákban.