Nepál Istennője egy 3 éves kislány

Kumarinak, Nepál élő istennőjének választottak egy 3 éves kislányt. 
A hindu többségű országban évezredes szokás az istennő választás. A választás előtt a  papok napokon át tanulmányozzák a lányok horoszkópját, vizsgálgatják őket. Az élő istennőnek külsőleg ugyanis hibátlannak kell lennie.


A kicsi Trisna Sakját a legnagyobb nepáli nemzeti fesztivál, a két hétig tartó Dasain nyolcadik napján vitték szülei Katmandu óvárosának palotatemplomába, ahol egészen serdülő koráig élni fog. Négy lány közül választották ki az aranyműves kaszt fiatal sarját, úgy vélték ő lehet egy istennő reinkarnációja.

"Hagyományunk szerint amikor az élő istennő eléri a 12 éves kort, újat kell keresnünk. Biztosítanunk kell, hogy a jelölt megfelelő arra, hogy jó szerencsét hozzon az országnak. Megtaláltuk új kumarinkat" - idézi az MTI a kiválasztásért felelős bizottság egyik tagját Gautam Sakját. 
A kumari a világtól elzártan él a palotatemplomban, csak a fontos vallási ünnepeken léphet ki a palota falai közül. Amint az új kumari megérkezett a templomba, az eddigi élő istennő, a 12 éves Matina a palota hátsó bejáratán távozott családja, hívei kíséretében.
MTI