Vagyont érő ámbráscet hányadék

Két spanyol férfi egy ámbráscet másfél kilós hányadékára bukkantak  Mallorca szigetén Porto Cristo tengerpartján.  A rossz szagú, viasz-szerű anyag akár 100 ezer eurót is érhet. 
A megtalálók egyike, Soufian Akrach elmondta, hogy eleinte egyáltalán nem akarták elhinni, hogy ilyen nagy “kincset” találtak, ezért több vizsgálatot is elvégeztek. 
Az arab gyökerű andalúziai pizzasütő
elmondta, hogy az arab országokban gyakran emlegetik az ámbra feltételezett gyógyító hatásait és azt, hogy milyen nehéz találni. A kincset érő tárgy felismerésében segítette őket az is, hogy a természetfilmek nagy rajongói. 
Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. 
Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Hányadékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor évekig és megkeményedik, mígnem partra sodródhat.
Mivel cethányadék nagyon ritka, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Egyes nagyon drága illatok gyártásához azonban még használnak természetes ámbrát, amelynek kilónkénti ára 60-80 ezer euró (18,6-24,8 millió forint) között mozog.