140 évig is élhet az ember?

Az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai szerint az ember 140 évig is elélhet, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát.
Eddig a bizonyítottan a legidősebb korú ember  122 évet élt. A  francia 1875-ben született és 1997-ben halt meg. Egy amerikai kutatócsoport  2016-ban 115 évben maximalizálta az ember élettartamát. Ezt cáfolták az izraeli tudósok, miszerint az
öregedés folyamata késleltethető és ezáltal az életkor kitolható. Hajim Kohen professzor  laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett tanulmányában azt írta, hogy száznegyven évet is élhetnek az emberek.
"Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben"
- nyilatkozta a professzor.
A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta, miközben a maximális életkor szinte egyáltalán nem nőtt. Ez szerinte annak köszönhető, hogy ugyan a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival.
Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és megállapította, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok idősödését is.
Azzal érvelt, hogy ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet 
"Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható, a cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljen az ember"