Mit ünneplünk december 26-án?


A karácsonyt december 24-26. között ünnepeljük. Azt mindenki tudja, hogy mit ünnepelünk 24-25-én, de vajon mit ünnepelünk 26-án? 
December 21-től kezdve rövidülnek az éjszakák, így az ókorban nagy vigasság közepette a nap visszatérését, az élet és a fény győzelmét a halál és a sötétség felett. Az ókori Rómában ekkor tartották a földművelés istenének Szaturnusznak a fesztiválját, december 25-én pedig Mithrásznak, a felkelő nap istenének születésnapját ünnepelték.

A keresztény egyház december 25-ét tette Jézus születésének napjául, ellenére annak, hogy pontos információk nincsenek a születés napjára  vonatkozóan. Egyesek szerint Jézus január 6-án, Vízkeresztkor született, mások véleménye szerint ez a neves nap november 25-re, esetleg december 20-ára, megint mások szerint április-májusra tehető e nap. 
A Halley üstökös 75 évente jelenik meg az égbolton, ami Krisztus idejében kb. i.e. 12-ben jelent meg az égen. Ez lehetett a betlehemi csillag, ami a napkeleti bölcseket a jászolhoz vezette.
December 24. ahogy mondani szoktuk karácsony viliája, azaz felkészülés a szeretet ünnepére. A keresztény családok ilyenkor böjtölnek, éjféli misére mennek. December 25-én pedig Jézus születésnapját, a fény eljövetelét ünneplik. 

De mi a helyzet december 26-al?

A naptárra tekintve látunk egy névnapot, István. A keresztény hitben úgy tartják számon, hogy Szent István volt az első a hét diakónus közül és az első vértanú. A jeruzsálemi zsinagóga elöljárói elé vezették és mivel Jézus istenségét hirdette kivezették a városból és halálra kövezték. A néphagyományban István napja az egészség és a termésvarázslás napja. 

Angliában szintén neves ünnep december 26-a. Boxing Day, azaz dobozoló nap, ugyanis karácsony másnapján szoktak a családok összegyűlni és az ajándékokat átadni és kicsomagolni.
Az angolok egyúttal 26-át Bank Holiday-nak is nevezik, mert a bankok és az irodák zárva tartanak, az üzletek viszont akár 80%-os árleszállítással várják a vásárlóikat e napon. 
Szóval mind a vallás, mind a hagyomány, mind a kultúra szempontjából van mit ünnepelnünk, de ez a nap a családé, az evészeté és ivászaté.