Békebeli töpörtyűs pogi

Hozzávalók: 

20 dkg kenyérliszt 
25 dkg finomliszt 
2 tk só 
8 dkg vaj 
1 tojássárgája 
2,5 dkg élesztő 
1,5 dl langyos tej 
1 tk porcukor 
3 ek tejföl 


15 dkg tepertőkrém 
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint 

Kenéshez: 

1 tojás enyhén felverve 


Elkészítése: 

Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, keverjük bele a sót, és morzsoljuk el benne a vajat. Ezután adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű tojást, a tejfölt és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Kb tíz perc alatt dagasszunk hólyagosra tésztát és letakarva, meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. 

Ezután kb. 0,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, kenjük le a fele mennyiségű tepertőkrémmel. Sózzuk, és borsozzuk ízlésünk szerint. Hajtsuk meg könyvtechnikával (harmadoljuk képzeletben, hajtsuk be jobbról balra, majd a bal oldalát hajtsuk le, ezután fentről le, és lentről fel), és pihentessük hűtőben 20 percet. 

Ezután nyújtsuk ki újra, kenjük le a tepertőkrém másik felével, fűszerezzük, és hajtsuk meg újra. Ezt követően tegyük újabb 20 percre hidegre. 

Az idő letelte után következik egy utolsó hajtás (kenés nélkül), majd újra visszarakjuk a hűtőbe. Az utolsó 20 perc letelte után kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk, és kiszaggatjuk a tetszés szerinti méretű pogikat (mi a nagyobbakat szeretjük, mert ezek kevésbé száradnak ki, sütés után kívül ropogós, belül pedig puhák maradnak). 

Sütőpapíros tepsire rakjuk, és előmelegített, 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat! 

forrás: receptneked.hu

Nincsenek megjegyzések: