16 piramist rejtett a szudáni sivatag homokja

16 piramist találtak a szudáni Gematon város temetőjében, melyek becslések szerint mintegy 2000 évesek lehetnek, és a Kusita birodalom virágzása idején épültek. Sokunknak a piramis szó hallatán Egyiptom jut eszünkbe, pedig Szudánban sokkal több, pontosan 255 piramist fedeztek fel.

A virágzó Kusita Királyság halotti építészetére nagy hatással volt az egyiptomi piramisépítés. A később Egyiptomot is leigázó civilizáció nagyságát hirdetik Meroé piramisai, amelyek három (nyugati, déli és északi) csoportban helyezkednek el. A legjobb állapotban fennmaradt északi rész 30 piramisból áll, és egyiptomi mintát követnek. A núbiai sokkal kisebbek, mint északi társaik, a legnagyobb is csupán 30 méter,  sokkal meredekebb szögben épültek, mint a Nílus északi partjainál állók.

A sírok elhelyezkedése is más: halottaikat a kusiták a piramis alá temették, nem pedig a piramis belsejébe. Ezenkívül Meroé egyes piramisainak (körülbelül negyven darabnak) hiányzik a csúcsuk, 1834-ben ugyanis Giuseppe Ferlini kincsvadász azt hitte, hogy aranyból vannak, és letördelte őket. Rögtön az elsőnél szerencsével járt, így tovább folytatta a szégyenletes rombolást, de több aranyat már nem talált.