Mit szólnál egy ilyen cuki "kiskedvenchez" ?

Nem imádni való? Hozzászoktunk a kiscicákhoz, a kutyusokhoz és egyéb szőrpamacsokhoz. De ez a "kis" házi kedvenc mindegyiken túltesz.
A skót felföldi szarvasmarha hosszú hullámos szőrével kirí a  faj többi egyede közül. A dupla réteg szőre van: egy olajos külső réteg és egy pelyhes aljszőrzet. Ezzel a tulajdonságával tökéletesen illeszkedik a fennsík szélsőséges időjárási viszonyaihoz, ahol gyakori az erős esőzés és a zord szél. Ez azt jelenti, hogy a skót felföldi bocik a legcudarabb körülmények közt élnek, az alábbi képeket nézve mosolyra fakadsz.


A skót marhák eredeti színe fekete volt, mára az egyedek többségének szőrzete jellegzetes vöröses-barnás színű.
Jellegzetessége a mindkét ivarnál jelenlevő hosszú és majdnem teljesen szimmetrikus szarvak. A bikák szarva erős és előreálló, a teheneké hosszabb és inkább felfelé álló.

A fajta ma az ökológiai gazdaságokban újra világkorát éri, mivel kevés gondozást igényel. Jól legeltethető nedves legelőkön, sokszor a hasáig áll a vízben és úgy eszi a füvet. Mivel mutatós állat, vadasparkokban és állatkertekben is világszerte megtalálható. A skót marhát gyakran marhakiállítások miatt is tenyésztik, mivel különleges kinézetének köszönhetően számos díjban és elismerésben részesítik.