Hozzávalók
Fűszeres-citrusos páclé:
1 nagyobb narancs leve
½ citrom leve
½ dl mogyoróolaj (olívaolaj vagy
napraforgóolaj)
1 teáskanál füstös spanyol paprika (pimienton de la vera dulce)
1 ½ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál fehérbors
½ teáskanál finom fokhagymapor
A citrusleveket elkevertem az olajjal és a fűszerekkel és kívül-belül
bebalzsamoztam vele a dagadót. Nem tettem be a hűtőbe, hiszen csak addig
pácoltam, amíg elkészítettem a tölteléket, úgy egy órányit. A sütni való
húsokat sohasem szabad hidegen, közvetlenül a hűtőből elővéve a zsiradékba,
vagy sütőbe dobni, mindig hagyni kell szobahőmérsékletre melegedni.
A töltött dagadóhoz:
1,5 kg dagadó
4 gerezd fokhagyma
2 savanykás alma
1 dl száraz fehérbor (most tokaji furmint)
frissen őrölt vegyes bors
A töltelékhez:
20 dkg libamáj
30 dkg vargánya és fehér csiperke vegyesen
½ fej olasz édes hagyma (vöröshagymából vagy póréhagymából egy-egy
átlagos nagyságú darab)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
1 ág rozmaring
1 csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
12 db keményre főzött fürjtojás
2 nyers tyúktojás szétválasztva
frissen őrölt szerecsendió és vegyes bors
1 teáskanál morzsolt majoránna
frissen őrölt Maldon só
Megtisztítottam a gombákat és a májat és rusztikusra daraboltam a
hagymával egyetemben, tehát nem túl kicsire és nem is túl nagyra. A vajban
megdinszteltem először a kakukkfű csokrot, majd hozzáadtam a hagymát és
üvegesre sütöttem. Elkevertem az átnyomott fokhagymával, majd rádobtam a gombát
és addig sütöttem, míg zsírjára nem pirult. Nagyon frissek és bimbósak voltak a
gombák így nem eresztettek túl sok levet. Hozzáadtam a májat is, és úgy 1
percig sütöttem, míg ki nem világosodott. Ekkor sóztam és fűszereztem,
hozzáadtam az összevágott rozmaring leveleket és petrezselyemzöldet.
Hagytam hűlni a tölteléket, majd elkevertem a tojássárgájával, a
felvert tojásfehérjével és hozzáadtam a főtt fürjtojásokat. Beletöltöttem a
pácolt dagadóba (frissen őrölt borssal frissítettem a fűszerezésen) és
bevarrtam a végét.
Cserépedénybe helyeztem, meglocsoltam a lecsorgó páclével és 200 C
fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Visszavettem a hőt 150 C fokra,
mellé öntöttem a fehérbort és fóliával betakarva 1,5 órán át sütöttem.
Ezt követően 200 C fokon 15 perc alatt arany barnára sütöttem a dagadót.
A dagadót 30 percig deszkán pihentettem fólia alatt, az almákat pedig a még
meleg sütőben melegen tartottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése