Kínában épül a Föld legnagyobb hadronütköztetője


Akkora lesz, hogy belefér egész Manhattan.

Nagy dobásra készül Kína az Egyesült Államok és Európa által uralt kísérleti fizikában. Hivatalosan is bejelentették, hogy egy soha nem látott méretű részecskegyorsító építését kezdik meg 2020-ban. Kétszer akkora és hétszer olyan erős lesz, mint a CERN hadronütköztetője, a Large Hadron Collider (LHC).


Jelenleg az európai LHC a maga 27 kilométeres kerületű csatornájával a legnagyobb önálló részecskegyorsító a világon. A Kínában tervezett Circular Electron Positron Collider (CEPC) kerületét 48 és 100 kilométer közé lőtték be, vagyis olyan hatalmas lesz, hogy gyorsító alagútjával egész Manhattant körülölelné. A gigantikus létesítmény tervezett helye Qinhuangdao, egy észak-kínai kikötőváros, ahonnan a Nagy Fal is indul. A tervek szerint a kör alakú alagútban két külön gyorsító kapna helyet.

A szupergyorsítók közel fénysebességgel ütköztetik egymással az elemi részecskéket, hogy az ősrobbanás utáni állapotot szimulálják, és bepillantást nyújtsanak a Világegyetem születésének körülményeibe. A kínai CEPC minden eddiginél közelebb juthat a legnagyobb titkok megfejtéséhez.