Napozzunk, vagy ne napozzunk?

Itt a nyár nyaralunk, vagy egyéb miatt  sokat tartózkodunk a napon, felmerül hát a védekezés gondolata. Tudjuk, hogy az UV sugárzás mértéke az utóbbi években
jelentősen megnövekedett, ami súlyos bőrbetegséget, rákot okozhat. Mi tegyünk hát, mire figyeljünk? Évek óta halljuk, hogy napvédelem nélkül ne menjünk a napra. Használjunk ilyen meg olyan faktorszámú napvédőket, de most kaptunk egy újabb „bombát”.

„A Nap elleni védelem esetleg többet árt, mint használ
Napozni fontos, mert nem a napozás okozza a rákot, hanem a leégés. A napozás hatására alakul ki testünkben a D vitamin, ami ma az egyik leghatásosabb védelmet jelenti mindenféle rák ellen, többek közt a melanoma ellen is. (lásd összefoglaló cikkemet a D vitaminról!). Mindamellett sokan használnak napozószereket, akár azért, mert ritkán jutnak napra és ha mégis sikerül a szabadba jutniuk, szeretnék elkerülni a leégést, vagy akár azért, mert elhiszik a bőrgyógyászok évtizedek óta harsogott téves állítását, miszerint védekezni kell a napfény ellen.
A napozószerek piaca a bőrgyógyászok és a népegészségügyi programok keltette félelmekre építenek, és forgalmaznak egészségre ártalmas szereket, amelyek még ráadásul a napsugarak ellen sem védenek meg.”
Szendi Gábor


Akkor most mi is a teendő? Döntsük el magunk!
Akuna Alveo, Mastervit, Pinky
Hogy vigyáznunk kell az alábbi képek is bizonyítják. Ők valóban „a napon barnultak”, vagy inkább égtek?