4 hetes testkontroll
ELSŐ NAP
Reggeli:
Mindig ugyanaz: frissen sajtolt gyümölcslé, tetszés szerinti
mennyiségben, de legfeljebb 4 dl
Gyümölcs a jóleső mennyiségben:
tovább
Ebéd:
Friss gyümölcs leve, esetleg friss répa leve, úgy 1-2 dl, ha kívánjuk.
Energiasaláta bármilyen nyers
zöldségfélével tetszőlegesen kiegészítve
Fátyolöntettel vagy
Tökélyszendvics uborka/zeller
csíkokkal.
Vacsora:
Friss zöldségIé koktél
Karfiolkrémleves
Burgonyacsónakok vagy Csiribi
csirke
Fokhagymás zöldbab
Franda zöldsaláta
ENERGIASALÁTA
15 perc
·
3 csésze salátalevél, megmosva, leszárítva, apró
darabkákra tépdesve
·
1 csésze durvára vágott spenót ízlés szerint
/elhagyható/
·
1 kisebb uborka, vagy 2 kovászosnak való
hámozva, szeletelve
·
1 közepes paradicsom, kockára, vagy karikára
vágva
·
1-2 csésze csíra - lóhere, lucerna, szójabab,
lencse, napraforgó vagy
·
búzacsíra /bármilyen kombinációban/bármilyen
nyers zöldséggel
kiegészíthetjük:
répa, zeller, gomba
·
vörös- vagy fejeskáposzta, retek, fehérrépa,
cékla, cukkini, karfiol, brokkoli
·
1/4 csészényi, olívabogyó vagy néhány szelet
avokádó /elhagyható/
·
1/2 csésze bab vagy 1/4 csésze natúr
napraforgómag vagy szezámmag
Keverjük össze a hozzávaIókat egy nagy tálban. Keverjünk hozzá 1/4 -1/3
csészényi Fátyolöntetet /lásd lejjebb/, vagy tetszés szerinti öntetet. Keverjük
Jól össze. Szabadon, ízlés szerint válasszuk meg a hozzávalókat és a
mennyiségeket. A paradicsom és az uborka fontos és hasznos alkotórészek, mert
nagyobb víztartalmukkal segítik a rostosabb zöldségfélék lebontását.
FÁTYOLÖNTET 5 perc alatt elkészíthető
·
1 gerezd fokhagyma, félbevágva
·
3 evőkanál olaj
·
1 evőkanál friss citromlé
·
1/4 kávéskanálnyi só, ízesített só vagy só- és
tartósító mentes fűszer
·
frissen őrölt feketebors /elhagyható/
Megfelelő méretű edénybe tegyük bele az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni 15 percig,
hogy a fokhagyma jól átjárja az olajat. Szúrjuk villára a fokhagymagerezdet
és hagymás villával verjük fel az
öntetet, mint a habot. Azután dobjuk ki a fokhagymát.
Öntsük rá a salátára, és keverjük jól össze.. 1 nagy vagy 2 kisebb adag
salátához elég.
TÖKÉLYSZENDVICS elkészítése: 5 perc
Egy szokványos szendvicsben együtt találjuk a fehérjét a szénhidráttal,
és ez a kombináció bizony nagyon nagy terhet ró az emésztőszervekre.
A tökéletességig vitt összeállítás: barna, teljes kiőrlésű lisztből
készült kenyérre helyezzünk paradicsomot, avokádót és uborkát: saIátával és zöldségcsírákkal gazdagíthatjuk , ily
módon ízletes és energiában gazdag szendvicset készíthetünk. A kenyeret mindig
enyhén pirítsuk meg.
Használhatunk bármilyen fűszert, ízesítőt.
Ha paradicsomot teszünk a kenyérre, de nem esszük meg azonnal a
szendvicset, akkor helyezzünk a paradicsom alá saIátalevelet, vagy, egyéb
zöldet, hogy ne ázzon át a kenyér.
BURGONYACSÓNAKOK (elkészítés: 1 óra 20 perc)
·
2 nagy szem jó minőségű krumpli
·
1/2-1/3 csésze tök
·
1/4 csészényi olvasztott vaj
·
1/4 kávéskanál kömény elhagyható
·
1 kávéskanál só, ízesített só vagy sómentes
fűszer
·
édes pirospaprIka
·
2 kávéskanál olvasztott vaj
Előmelegített sütőben süssük puhára a krumplit, ez nagyjából, 60 perc.
Ezalatt hámozzuk meg a tököt, vágjuk apró kockákra, és forró víz fölött
lefedve gőzöljük mintegy 15 percig, vagy amíg jól meg nem puhul.
Kissé hűtsük le a krumplit, vágjuk félbe amíg meleg, és gyengéden kaparjuk ki a
belsejét úgy, hogy a héja egyben maradjon. Keverjük össze a a tököt a
krumplival. a 1/4 csésze vajjal. A köménnyel, a sóval és krumplinyomón törjük
át, vagy mixerbe téve dolgozzuk jól össze, amíg sima
pürét nem kapunk. A masszát töltsük bele az üres krumplihéjba. Kenjük
meg két kávéskanál olvasztott vajjaI és
hintsük meg a pirospaprikával. Helyezzük 10 percre a grillsütőbe, amíg
világosbarna színt nem kap.
(2-4 személyre, a krumpli nagyságától függően.)
CSIRIBÍ CSIRKE (55 perc)
·
1 kisebb sütni vagy grillezni való csirke
·
Frissen őrölt feketebors
·
Só
Melegítsük elő a sütőt. A csirkét kívül-belül dörzsöljük be sóval és
borssal. 45-55 percig süssük,
a saját zsírjával locsolgassuk többször. A csirke aranybarna és nagyon
zaftos lesz ha a lába könnyen mozdítható, akkor van készen.
FOKHAGYMÁS CERUZABAB (40 perc) 2 személyre
·
2 evőkanál olívaolaj
·
1 kávéskanál összetört fokhagyma
·
4 csészényi friss vagy mirelit zöldbab hat
centis darabokra, vagy hosszában elvágva
·
1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
·
1/2 kávéskanál Só, ízesített só vagy só mentes
fűszer
·
frissen őrölt feketebors
·
2 csésze víz
·
2 kávéskanál zöldséglevespor
·
frissen facsart citromlé
Nagyméretű, vastag falú serpenyőben melegítsük fel az olajat. Tegyük
bele a fokhagymát és a babot, és erős tűzön pirítsuk a babot. Gyakorta
kevergessük, hogy oda ne kapjon. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a sót, és ízlés
szerint borsot. Majd öntsük rá a vizet és a zöldségIevesport.
Forraljuk fel, fedjük jól le, vegyük közepesre alatta a lángot, és
20-30 percig pároljuk,ameddig a bab omlós nem lesz. Pótoljuk az elpárolgott
vizet, ha szükséges. Mirelit babnál fele annyi a főzési idő.
A végén adjuk hozzá a citromlevet, és jól keverjük össze. '
FRANCIA ZÖLDSALÁTA (15 perc)
·
1 fej saláta
·
3 kávéskanál olívaolaj
·
1 evőkanál friss citromIé 1/4-1/
·
2 kávéskanál só, ízesített SÓ, vagy só mentes
fűszer
·
frissen őrölt feketebors
Mossuk meg jól és szárogassuk meg a salátát. A salátát tépdessük apró
darabkákra,
a levelek középső erét vegyük ki. Nagy tálban keverjük össze a
leveleket Adjuk hozzá az olajat, és forgassuk át. Következik a citromlé, a só
és bors ízlés szerint. Finoman rázogassuk
össze, hogy a saláta levelei ne törjenek össze.