Fogyi recept


4 hetes testkontroll

ELSŐ NAP

Reggeli: 
Mindig ugyanaz: frissen sajtolt gyümölcslé, tetszés szerinti mennyiségben, de legfeljebb 4 dl
Gyümölcs a jóleső mennyiségben:
·         erősen korgó gyomorra banán
tovább
Ebéd:
Friss gyümölcs leve, esetleg friss répa leve, úgy 1-2 dl, ha kívánjuk.
Energiasaláta  bármilyen nyers zöldségfélével tetszőlegesen kiegészítve
Fátyolöntettel vagy
Tökélyszendvics  uborka/zeller csíkokkal.

Vacsora:
 Friss zöldségIé koktél 
Karfiolkrémleves
Burgonyacsónakok  vagy Csiribi csirke
Fokhagymás zöldbab
Franda zöldsaláta

ENERGIASALÁTA 15 perc

·         3 csésze salátalevél, megmosva, leszárítva, apró darabkákra tépdesve
·         1 csésze durvára vágott spenót ízlés szerint /elhagyható/
·         1 kisebb uborka, vagy 2 kovászosnak való hámozva, szeletelve
·         1 közepes paradicsom, kockára, vagy karikára vágva
·         1-2 csésze csíra - lóhere, lucerna, szójabab, lencse, napraforgó vagy
·         búzacsíra /bármilyen kombinációban/bármilyen nyers zöldséggel
                kiegészíthetjük: répa, zeller, gomba
·         vörös- vagy fejeskáposzta, retek, fehérrépa, cékla, cukkini, karfiol, brokkoli  
·         1/4 csészényi, olívabogyó vagy néhány szelet avokádó /elhagyható/
·         1/2 csésze bab vagy 1/4 csésze natúr napraforgómag vagy szezámmag

Keverjük össze a hozzávaIókat egy nagy tálban. Keverjünk hozzá 1/4 -1/3 csészényi Fátyolöntetet /lásd lejjebb/, vagy tetszés szerinti öntetet. Keverjük Jól össze. Szabadon, ízlés szerint válasszuk meg a hozzávalókat és a mennyiségeket. A paradicsom és az uborka fontos és hasznos alkotórészek, mert nagyobb víztartalmukkal segítik a rostosabb zöldségfélék lebontását.

FÁTYOLÖNTET  5 perc alatt elkészíthető

·         1 gerezd fokhagyma, félbevágva
·         3 evőkanál olaj
·         1 evőkanál friss citromlé
·         1/4 kávéskanálnyi só, ízesített só vagy só- és tartósító mentes fűszer
·         frissen őrölt feketebors /elhagyható/

Megfelelő méretű edénybe tegyük bele az összes  hozzávalót, és hagyjuk pihenni 15 percig, hogy a fokhagyma jól átjárja az olajat. Szúrjuk villára a fokhagymagerezdet és  hagymás villával verjük fel az
öntetet, mint a habot. Azután dobjuk ki a fokhagymát.
Öntsük rá a salátára, és keverjük jól össze.. 1 nagy vagy 2 kisebb adag salátához elég.

TÖKÉLYSZENDVICS  elkészítése: 5 perc

Egy szokványos szendvicsben együtt találjuk a fehérjét a szénhidráttal, és ez a kombináció bizony nagyon nagy terhet ró az emésztőszervekre.

A tökéletességig vitt összeállítás: barna, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre helyezzünk paradicsomot, avokádót és uborkát: saIátával  és zöldségcsírákkal gazdagíthatjuk , ily módon ízletes és energiában gazdag szendvicset készíthetünk. A kenyeret mindig enyhén pirítsuk meg.
Használhatunk bármilyen fűszert, ízesítőt.
Ha paradicsomot teszünk a kenyérre, de nem esszük meg azonnal a szendvicset, akkor helyezzünk a paradicsom alá saIátalevelet, vagy, egyéb zöldet, hogy ne ázzon át a kenyér.

BURGONYACSÓNAKOK  (elkészítés: 1 óra 20 perc)

·         2 nagy szem jó minőségű krumpli
·         1/2-1/3 csésze tök
·         1/4 csészényi olvasztott vaj
·         1/4 kávéskanál kömény elhagyható
·         1 kávéskanál só, ízesített só vagy sómentes fűszer
·         édes pirospaprIka
·         2 kávéskanál olvasztott vaj

Előmelegített sütőben süssük puhára a krumplit, ez nagyjából, 60 perc.
Ezalatt hámozzuk meg a tököt, vágjuk apró kockákra, és forró víz fölött lefedve gőzöljük mintegy 15 percig, vagy amíg jól meg nem puhul.
Kissé hűtsük le a krumplit, vágjuk félbe  amíg meleg, és gyengéden kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy a héja egyben maradjon. Keverjük össze a a tököt a krumplival. a 1/4 csésze vajjal. A köménnyel, a sóval és krumplinyomón törjük át, vagy mixerbe téve dolgozzuk jól össze, amíg sima
pürét nem kapunk. A masszát töltsük bele az üres krumplihéjba. Kenjük meg  két kávéskanál olvasztott vajjaI és hintsük meg a pirospaprikával. Helyezzük 10 percre a grillsütőbe, amíg világosbarna színt nem kap.  
(2-4 személyre, a krumpli nagyságától függően.)

CSIRIBÍ CSIRKE  (55 perc)

·         1 kisebb sütni vagy grillezni való csirke
·         Frissen őrölt feketebors
·        

Melegítsük elő a sütőt. A csirkét kívül-belül dörzsöljük be sóval és borssal. 45-55 percig süssük,
a saját zsírjával locsolgassuk többször. A csirke aranybarna és nagyon zaftos lesz ha a lába könnyen mozdítható, akkor van készen.

FOKHAGYMÁS CERUZABAB  (40 perc) 2 személyre

·         2 evőkanál olívaolaj
·         1 kávéskanál összetört fokhagyma
·         4 csészényi friss vagy mirelit zöldbab hat centis darabokra, vagy hosszában elvágva
·         1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
·         1/2 kávéskanál Só, ízesített só vagy só mentes fűszer
·         frissen őrölt feketebors 
·         2 csésze víz
·         2 kávéskanál zöldséglevespor
·         frissen facsart citromlé

Nagyméretű, vastag falú serpenyőben melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a fokhagymát és a babot, és erős tűzön pirítsuk a babot. Gyakorta kevergessük, hogy oda ne kapjon. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a sót, és ízlés szerint borsot. Majd öntsük rá a vizet és a zöldségIevesport.
Forraljuk fel, fedjük jól le, vegyük közepesre alatta a lángot, és 20-30 percig pároljuk,ameddig a bab omlós nem lesz. Pótoljuk az elpárolgott vizet, ha szükséges. Mirelit babnál fele annyi a főzési idő.
A végén adjuk hozzá a citromlevet, és jól keverjük össze. '


FRANCIA ZÖLDSALÁTA  (15 perc)
·         1 fej saláta
·         3 kávéskanál olívaolaj
·         1 evőkanál friss citromIé  1/4-1/
·         2 kávéskanál só, ízesített SÓ, vagy só mentes fűszer
·         frissen őrölt feketebors

Mossuk meg jól és szárogassuk meg a salátát. A salátát tépdessük apró darabkákra,
a levelek középső erét vegyük ki. Nagy tálban keverjük össze a leveleket Adjuk hozzá az olajat, és forgassuk át. Következik a citromlé, a só és bors ízlés szerint. Finoman rázogassuk
össze, hogy a saláta levelei ne törjenek össze.