Earl
Mendel „A vitalitás Bibliája” című
könyvében olvashatjuk, hogy a lila hagymában levő flavonoidok védettséget
nyújtanak a rák ellen, ugyanakkor az Alzheimer kór és a szív –
és érrendszeri
betegségek kezelésére is alkalmas.
Ezt a Nemzetközi Rákszövetség is
alátámasztotta. A javaslatuk, hogy vörös,-lila –és gyöngyhagymát is fogyasszunk
a fokhagyma mellett bármilyen formában. Sütve, főzve, rántva, nyersen…
Eleink a hagyma gyógyító erejét ismerve használták megfázás,
fülfájás, torokgyulladás, rovarcsípés, égési sérülés ellen, és szemölcs
eltüntetésére is. Kiváló daganatoszlató, idegerősítőként, vizelethajtó. Javasolták
étvágyjavítóként, mert a benne levő anyagok serkentik a gyomor működését. A
vöröshagyma a főzésnél szinte nélkülözhetetlen sok étel elkészítésekor.
A hagyma pucolása, szeletelése sokakat megríkat, de ezt a
kellemetlen tulajdonságát ki tudjuk védeni úgy, hogy a felhasználás előtt hideg vízbe tesszük rövid
időre, vagy hűvös helyen tartjuk, pl. jól záródó tálban, a hűtőszekrényben, esetleg
néhány percre betesszük a mélyhűtőbe.